Historie

Pawan-Kemal dewaker Combinatie bestaat sinds 1985 en is ontstaan uit 2 clubs zoals blijkt uit de naam met als oprichtingsdatum 15 mei 1985. Inmiddels is PKC’85 hard op weg om een doorstart te maken als voetbalclub.

Rond het jaar 1975 was de stroom Surinaams Nederlanders naar Nederland groot door de aanstaande onafhankelijkheid van Suriname. Eenmaal hier moest men ook voetballen, omdat deze sport de volkssport in Suriname is.

Dit vond in eerste instantie plaats in parken en vervolgens is toen het idee ontstaan om deel te gaan nemen aan de voetbalcompetitie van de KNVB. Door de cultuurverschillen en sterke band die er toen was heeft men besloten om eigen voetbalvereniging op te richten met een Surinaams karakter, immers wij trekken veel met elkaar op zonder het algemeen belang uit het oog te verliezen.

Zo ontstonden er dus veel Surinaamse voetbalverenigingen in Rotterdam die allemaal begonnen op het gemeentelijke sportcomplex Laag Zestienhoven met elftallen op zowel zaterdag als zondag.

Om een betere toekomst te waarborgen besloten Pawan en K.D. te fuseren in 1985 en hierdoor ontstond uiteindelijk PKC’85. Deze fusie heeft er toe geleid dat PKC’85 al na één jaar een complex in eigen beheer mocht betrekken aan de Beekweg. Hier hebben we enkele jaren gevoetbald en leuke tijden meegemaakt. Het eerste kampioenschap van ons zaterdag 1e elftal werd hier gevierd.

Door de aanstaande uitbreiding van het vliegveld verhuisden wij naar de Prinsenlaan 900 in de deelgemeente Kralingen waar wij nog steeds gehuisvest zijn.

Naast het voetbal heeft PKC’85 ook een maatschappelijke functie binnen de Hindoestaanse gemeenschap in Rotterdam, immers PKC’85 is een Sociaal Culturele Sportvereniging. Er worden het hele jaar door vele diverse activiteiten georganiseerd. PKC’85 ontvangt en bezoekt elk jaar wel enkele veteranenteams uit Suriname waardoor de band met Suriname ontzettend hecht is. Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk ons befaamd Sport & Muziek festival op Hemelvaartsdag.

PKC’85 heeft een zaterdag- en zondagafdeling.

Om het imago van PKC’85 te verbeteren heeft het bestuur voor dit seizoen het thema “SPORTIVITEIT” gekozen. Het streven is om door middel van sportief spel en gedrag het plezier tijdens en na het voetballen te vergroten waardoor er meer gezelligheid ontstaat.

Hierdoor kan PKC’85 een nog grotere vereniging worden en een zonnige toekomst tegemoet gaan.

Namens het bestuur,

Voorzitter Moena Laldjising